Asa cum am promis in postarea despre Imperial War Musem, iata ca a venit momentul relatarii despre nava-muzeu Belfast (aici regasiti link-ul oficial unde veti descoperi alte detalii si poze deosebite).

Din memorie vor fi relatate sentimentele ce ne-au incercat cand am vizitat-o, si anume in august 2022, iar cu ajutorul internetului voi adauga cateva informatii interesante.

Noi speram ca citind aceste randuri, va veti putea face o idee despre acesta nava-muzeu, chiar daca nu veti ajunge vreodata la Londra, iar in cazul in care totusi o veti vizita, sa stiti cam la ce sa va asteptati si poate veti fi interesati sa o studiati in detaliu.

Asadar, noi am ajuns intamplator langa ea, acum vreo 3 ani si ne-am promis ca intr-o zi o vom vizita (Clar, a ales Mughi, pentru ca eu eram destul de sceptica in privinta acestei explorari. Stiam ca este o nava de razboi si imi ziceam ca “Nu cred ca e mare lucru de vazut!?”; poate doar tot felul de harti si mult prea multa tehnica pentru o femeie…)

Cafeneaua de la bordul navei

Culmea este ca vizita a fost destul de lunga, vreo doua ore parca, dar si ca eu nu m-am plictisit deloc. Tocmai pentru ca a durat atat, ne-am luat si un mic moment de repaus la cafeneaua de pe nava, unde am savurat in liniste un cappuccino.

Incep prin a va spune ca Belfast este un crucisator usor, care a fost construit pentru Royal Navy, la inceputul lunii decembrie 1936. Lansarea acesteia a avut loc de ziua Sfantului Patrick in anul 1938, deci cu foarte putin timp inainte de declansarea celui de-al Doilea Razboi Mondial, iar nava a facut initial parte din blocada navala britanica impotriva Germaniei.

In anul 1967 au fost initiate eforturi pentru a preveni casarea asteptata a Belfastului si pentru a o pastra ca nava-muzeu, dar in iunie 1968 s-a decis conservarea acesteia. Totusi, in 1971, guvernul a votat impotriva conservarii ei, determinand astfel formarea trustului privat HMS Belfast pentru a incepe o campanie in favoarea conservarii si salvarii acesteia. Eforturile Trustului au avut succes, iar guvernul le-a transferat nava in acelasi an: 1971.

Adusa la Londra, nava-muzeu a fost ancorata pe raul Tamisa, langa Tower Bridge si deschisa publicului in luna octombrie 1971. Din anul 1973, HMS Belfast serveste si ca sediu al City of London Sea Cadet Corps, si de aceea putem vedea foarte des alte nave impozante acostate alaturi de ea.

La bordul Belfast au loc adesea evenimente deosebite, la care iau parte persoane de notorietate. De exemplu, in luna octombrie 2007, Belfast a gazduit ceremonia de numire a licitatiei vasului THV Galatea (acesta era un Lighthouse Tender, adica o nava special conceputa pentru a intretine, sustine sau a avea grija de faruri sau nave luminoase, furnizand provizii, combustibil, posta si transport), in prezenta Reginei Elisabeta si a Printului Philip.

In anul 1984, la bordul HMS Belfast s-a filmat videoclipul melodiei People Are People al formației britanice Depeche Mode. De asemenea, in anul 1985 tot aici a avut loc un concert al trupei The Pogues.

Cand nava a fost deschisa prima data publicului, vizitatorii au fost limitati la puntile superioare si la suprastructura din fata, dar incepand cu anul 2011, inca noua punti au devenit vizitabile.

Ghidul muzeului imparte nava (cu o lungime totala de 187 m) in 3 sectiuni mari:

Prima este “Life on Deck” (Viata la bordul navei) – sectiune ce ofera o privire asupra vietii de zi cu zi a echipajului la bordul navei, incluzand activitatile si rutinele zilnice. Compartimentele restaurate, unele populate cu figuri imbracate cu tinuta corespunzatoare timpului, gradului sau a meseriei, ilustreaza conditiile de viata ale echipajului si diversele facilitati ale navei (infirmeria, bucataria, spalatoria, capela, puntile, oficiul postal etc.).

Un fapt interesant este ca din 2002, grupurile scolare si de tineri au putut sa ramana la bordul navei Belfast peste noapte, dormind in paturi supraetajate pe o punte restaurata din anii 1950.

Malaxorul pentru paine
Camera provizii: obiecte insemnate cu ‘God Bless the Queen’
Dormitorul comun

Dormitor individual pentru ofiteri
Infirmerie
Cabinet radiologie
Sala de baie: zona cu dusuri
Sala de baie: zona cu chiuvete
Capela
Cabinetul stomatologic
Baie: zona cu cada
Sala de pregatire
Dispensarul
Magazinul de la bordul navei, unde cei care aveau
ceva banuti isi puteau cumpara
diverse dulciuri, conserve etc.
Postul de radio de la bord

A doua sectiune, “The Engine and Boiler Rooms” (Functiile interioare), aflata sub linia de plutire si protejata de centura blindata a navei, contine sisteme de baza mecanice, electrice si de comunicatii. Aici, pe langa incaperile motoarelor si cazanelor, alte compartimente includ statia de transmisie, postul de conducere si unul dintre obuze de 6 inch din Belfast. Aceasta parte exploreaza complexitatea si amploarea masinariilor care au propulsat HMS Belfast in misiunile sale, permitand vizitatorilor sa inteleaga functionarea interna a navei.

Zona unde dormeau cei aflati la posturile active de lupta
Unul dintre radarele navei
Sala obuzelor care deservesc una dintre turelele navei, echipata cu 3 tunuri de calibru mare

A treia sectiune, “The Operations Room” (Camerele de operatiuni) prezinta centrul de comanda al navei, unde poti afla strategiile si operatiunile desfasurate tn timpul misiunilor. In cursul anului 2011, doua dintre aceste zone au fost reinterpretate (inclusiv audio-vizual): sala de operatiuni a fost restaurata conform aspectului sau din timpul exercitiului Pony Express (un exercitiu comun britanic-australiano-american ce a avut loc in nordul Borneo-ului in anul 1961).

Tot in acelasi an, in luna iulie, interiorul turelei Y a fost reamenajat folosind efecte audio-vizuale si atmosferice, cautand sa evoce experienta unui tunar in timpul bataliei de la Capul Nord. Este greu de explicat in cuvintele atmosfera creata acolo, dar credeti-ma ca te cuprinde o stare de panica la auzul sirenelor si realizezi ce cumplit lucru este razboiul…

Sala de operatiuni
Camera de comanda a navei
Sala de operatiuni

De asemenea, pe langa diferitele zone ale navei deschise vizitatorilor, unele compartimente au fost amenajate ca spatii expozitionale dedicate unor diferite perioade de existenta ale navei, acestea fiind extrem de interesante, completate cu jocuri interactive pentru copii si adulti.

Fiind o atractie turistica populara, cu peste 327.000 de vizitatori in 2019, si o ramura a unui muzeu national, dar si parte a Flotei Istorice Nationale, Belfast este sustinut de Departamentul pentru Cultura, Media si Sport, dar si din veniturile obtinute din taxa de intrare si alte activitati comerciale ale muzeului.

In concluzie, muzeul acesta este ca o carte deschisa celor ce respecta si iubesc istoria, dar mai ales sunt curiosi sa afle despre vremuri demult apuse, iar ca majoritatea muzeelor din Anglia, vizita nu e nici pe departe plictisitoare, ci din contra, este interactiva si intriganta.

Ne-a placut mult vizita si pentru aceasta, la terasa din apropiere, am inchinat un pahar de bere pentru cei ce ne-au pus la dispozitie un muzeu atat de inedit!

Belfast: nava, nu capitala Irlandei de Nord…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *