Asa cum va povesteam, anul acesta in luna august, am facut o mica excursie si am vizitat cateva locuri foarte dragute: Bath, Reading, dar si Bristol. Noi am descoperit un oras colorat, in care vechiul si clasicul se imbina perfect cu noul si modernul in arhitectura, arta, magazine si localuri, iar Bristol Shopping Quarter este un fel de mini-orasel, cu peste 400 de magazine, cinema, restaurante, cafenele si alte atractii. Orasul in sine are o latura artistica infloritoare si la tot pasul poti observa ceva deosebit, incarcat de imaginatie si frumos. Orasul a fost desemnat „Orasul Filmului” de UNESCO in 2017 si de atunci este membru al Retelei Orase Creative.

Cam aglomerat pentru gustul nostru, dar cu foarte multe locuri deosebite ce nu pot fi ratate. De exemplu, Bristol Cathedral a fost fondata in secolul XII, dar doar ca o biserica, ce a fost insa remodelata in secolul XIX sau Muzeul Shed, deschis in 2011 langa impresionantele macarale din bazinul portuar, ce gazduieste un adevarat tezaur al istoriei orasului.

Numele orasului Bristol provine din limba engleza veche in care “brycgstow” inseamna “locul de la pod”, iar Podul suspendat Clifton, destinat atat masinilor, cat si pietonilor, este unul dintre cele mai apreciate obiective turistice din oras si este opera arhitectului Isambard Kingdom Brunel, care insa a murit inainte ca acesta sa fie terminat. Langa Podul Clifton se afla frumoasele parcuri Downs, dar si The Giant’s Cave – un mic observator unde se afla o camera obscura si un tunel ce duce intr-o pestera naturala, prin care ajungi pe la jumatatea unei stanci de unde se deschide o priveliste extraordinara.

Observator

Bristol este considerat pe buna dreptate unul dintre cele mai vechi porturi din Insulele Britanice. De asemenea, descoperirile arheologice au demonstrat prezenta oamenilor de Neanderthal in zonele Shirehampton si St Annes din Bristol inca din timpul paleoliticului mediu.

Se stie că Bristol a fost fondat în anul 1000, iar in jurul anului 1020, era deja un centru comercial cu o monetarie care producea banuti de argint. Inca din sec. VI î.Hr., orasul a fost un centru de schimb important pentru marfurile transportate pe calea apei. Pozitia sa strategica de la confluenta raurilor Avon si Frome a facut ca saxonii sa extinda si sa adapteze castelul care se ridica in vechime pe aceste locuri, transformandu-l in citadela. In Evul Mediu tarziu si la inceputul Renasterii, importanta orasului a crescut, iar Bristol a devenit cel mai important port al Angliei. In 1497, de aici a ridicat ancora, indreptandu-se catre apus, John Cabot, care a atins continentul american dupa Cristofor Columb.

The Giant’s Cave
The Giant’s Cave

Bristol a avut o istorie extrem de indelungata, dar si foarte zbuciumata. Din pacate, raidurile nemtesti din timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial au lasat rani adanci: aproximativ 1.300 de oameni care locuiau sau lucrau in oras au fost ucisi si peste 150.000 de cladiri au fost avariate, dintre care cel putin 3.000 nereparabile.

Si totusi reconstructia a inceput, iar cea din centrul orasului Bristol a fost caracterizata de cladiri tip zgarie-nori ai anilor 1960-1970, de arhitectura moderna de la mijlocul secolului, dar si de constructia de drumuri.

Bristol – intre nou si vechi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *