Stockwood Park este un mare parc urban (cca 100 de hectare) din Luton, Bedfordshire, in domeniul Farley Hill, cu gradini de epoca, muzee de artizanat si nu numai, club de rugby si teren de golf.

Astazi o sa ne delectam cu florile, pomii si plantele deosebite din Gradina Clasica a acestui parc, care de fapt este o Gradina Medievala (stilul secolului XII-XV) unde am descoperit ierburi si plante cultivate pentru uz medicinal, gatit sau decorativ.

Tot aici am vizitat Gradina elisabetana (sec. XVI) organizata in bucle, cu spatii deschise, umplute cu praf de caramida sau scoici zdrobite pentru a contrasta cu verdeata.

Gardurile vii tunse si urnele ce decoreaza mica gradina olandeza, reprezinta o replica ale celor proiectate de William Kent pentru gradina lui Alexander Pope din Twickenham si Wilderness Garden din Great Linford Manor.

Gradinile engleze din secolul al XVII-lea au fost puternic influentate de stilul olandez, francez si italian. Gradina Italiana este centrata pe un cap de fantana care statea candva in fata Casei Stockwood.

Epoca victoriana a fost o perioada in care colectionarii de plante au calatorit prin lume in cautarea unor specii si stiluri rare si exotice. Gradinile de stanci si schemele formale de asternuturi de flori au fost, de asemenea, populare si decorate cu o varietate stralucitoare de plante semi-rezistente. Inventia masinii de cosit din perioada anilor 1830 a facut gazonul mai usor de gestionat si pana in 1860 aceasta a fost o parte esentiala a echipamentelor de gradina.

The Improvement Garden este o gradina clasica cu sculpturi pline de aluzii la Grecia antica si Roma.

Asadar, poti descoperi aici un loc minunat pentru o plimbare, un picnic, aer curat, o cafea la terasa si locuri de joaca pentru cei mici.

Culori si relaxare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *