Faptul ca ma aflu printre englezi de doi ani de zile, mi-a dat posibilitatea sa vad, sa aud, sa-i intreb despre absolut orice si de a vedea in mod real cum percep ei totul, fara interpretarea unor ziaristi. De aceea, in aceste momente triste, am vazut cum colegii mei lucrau ingrijorati si asteptau cu infrigurare vestile despre starea reginei, iar apoi, dupa decesul acesteia, cum unii aveau lacrimi in ochi si altii chiar plangeau si sufereau. Pe grupurile noastre de whatsapp s-au transmis cu durere si respect vestile despre moartea acesteia, iar sedintele zilnice au inceput cu sentimente de regret si recunostinta fata de Regina!

Asa cum se obisnuiste in Romania, lor nu li s-au trimis autocare pentru a-i transporta la Buckingam sau in alte locuri, nu li s-au inmanat sacose cu zahar si ulei pentru a promite ca vor iesi sa fluture stegulete si nici nu le-a promis nimeni ca “le va da” la pensie 20 de lei. Regina si-a castigat singura dragostea, locul in inima lor si respectul, iar ei au considerat ca e normal sa i-l arate pana in ultima clipa si chiar dupa trecerea acesteia in nefiinta.

De aceea, ei singuri au anulat orice evenimente, inclusiv grevele anuntate (nu le-a cerut nimeni sa o faca) si au solicitat consiliilor sa se grabeasca cu indicarea locurilor in care oamenii, ce locuiesc la mii de mile distanta de Londra si nu pot ajunge acolo, sa poata depune flori si mesaje pentru Regina. Oceanul de flori din jurul palatului nu s-a terminat acolo, asa cum ati vazut la televizor, ci se intinde in toata tara si dincolo de granitele ei.

Mi-am dat seama ca de foarte multi ani, pentru englezi, Regina era Bunica cea inteleapta! Acea bunica ce oferea stabilitate, demnitate, grija si un zambet plin de speranta. E foarte greu cand iti pierzi bunica draga; aceea care te-a crescut, pe care o stii de cand te-ai nascut, care te ocrotea si pe care ti-ai fi dorit sa o pastrezi langa tine toata viata!

Asadar, drum lin Majestate, bunica lor, a noastra, a tuturor!

Regina lor, a tuturor…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *