A fost primul nostru concediu in Tenerife si ne-am simtit absolut minunat! Apa oceanului – curata si clara ca o piscina, plaja cu nisipul extrem de fin, soarele cald si privelistea de vis ne vor chema cu siguranta inapoi! Ajunsi acolo am constatat ca temperaturile din aceasta zona sunt ideale pentru noi pe tot parcursul anului si, desi era inceputul lunii mai, ne-am putut bronza si face baie in apa calda a Oceanului Atlanticului de Nord. Clar recomandam acest loc oricui are aceasta posibilitate si, pentru ca noua ne place sa ne documentam despre locurile pe care le vizitam, lasam mai jos o scurta istorie a orasului Los Cristianos, dar si multe poze de aici si din Puerto de la Cruz, pe care l-am vizitat intr-o zi.
Asadar, Los Cristianos este un oras din Spania cu o populatie de cca 23.000 de locuitori, situat pe coasta de sud a insulei Canare Tenerife, in municipiul Arona, intre conul muntelui Chayofita si muntele mai mare Guaza. Centrul orasului se afla in jurul golfului Los Cristianos, dar acesta s-a extins rapid in interior odata cu dezvoltarea moderna.
Timp de multi ani, acest centru de vacanta a fost doar un sat linistit de pescari, iar referintele istorice despre Los Cristianos dateaza abia din secolul al XVI-lea, cand este descris ca un port de catre notarul Hernán Guerra, ceea ce a si ramas pentru sudul Tenerife intre secolele XVII – XIX, dar destul de nesigur, din cauza amenintarii raidurilor piratilor, deoarece nu exista o populatie semnificativa care sa justifice un castel sau un fort.
Prima asezare permanenta a Los Cristianos a fost in anii 1860 cand a fost descris de Pedro de Olive drept „un catun din Arona, cu trei case cu un etaj, o casa cu doua etaje si o coliba”. A fost recunoscut oficial in documentele guvernamentale ca fiind infiintat in 1888 cu 29 de case si o pestera.
Populatia din Los Cristianos a inceput sa creasca la inceputul secolului, odata cu aparitia industriei si comertului, cu portul sau natural care a prosperat ca centru de import-export al sudului Tenerife, iar in 1909, primul chei a fost construit pentru a transporta produsele unei distilerii locale: „El Puerto Viejo” (Vechiul Chei). Alte industrii la acea vreme includeau o fabrica de rasina, minele de sare din apropiere si o fabrica de sarare a pestelui.
Agricultura nu a aparut in economia locala pana cand pamantul nu a fost irigat de catre Teofílo Bello Rodríguez, care in 1914 a fost autorizat sa realizeze o conducta de la pamantul sau din Vilaflor pana la pamantul detinut de tatal sau din Los Cristianos. Acest lucru a alimentat expansiunea economica in continuare, cu plantarea culturilor de tomate si banane, care au necesitat forta de munca noua pentru a lucra plantatiile.
In 1924 populatia in crestere a avut nevoi spirituale si economice tot mai mari, asa ca locuitorii au comandat construirea Capelei Maicii Domnului din Muntele Carmel, care apoi a fost demolata in 1987, dar in locul ei s-a construit o biserica parohiala mult mai mare. In 1934 a fost construit un port mai mare in golful Los Cristianos, care putea gazdui nave mai mari si astfel s-a dezvoltat si pescuitul, dar a si sporit importanta transportului comercial. In 1975 i s-a adaugat un serviciu zilnic de feriboturi intre Los Cristianos si insula vecina La Gomera.
Originile turismului in Los Cristianos se pare ca ar fi pornit de la un barbat suedez, Bengt Rylander (cunoscut local ca Don Benito), care a venit in Los Cristianos in 1956 suferind de scleroza multipla, in speranta ca acea clima calda si aerul curat il vor ajuta in ameliorarea bolilor, ceea ce s-a si intamplat, iar apoi a raspandit cu usurinta informatia prietenilor sai din Suedia, din moment ce a fost scriitor si comentator TV. Asadar, Los Cristianos, la sfarsitul anilor 1950 si inceputul anilor 1960, era doar o statiune pentru suedezii bolnavi si convalescenti. Acestia insa si-au lasat amprenta asupra orasului: strada principala din Los Cristianos este cunoscuta sub numele de „Avenida de Suecia” (bulevardul Suediei), iar „Casa Sueca”, este acum o biserica luterana suedeza, situata pe malul oceanului.
Turismul nu s-a limitat la suedezi, si in anii 1960 s-au construit primele cladiri mari in Los Cristianos, pentru a gazdui numarul tot mai mare de turisti. Numarul constant de vizitatori suedezi cu dizabilitati a dus si la deschiderea clinicii publice de reabilitare Vintersol in 1965. In timp ce numarul de turisti din Los Cristianos a crescut constant in anii 1960 si 1970, abia dupa inaugurarea noului Aeroport International din sudul Tenerife (Reina Sofía), in toamna anului 1978, turismul a inceput cu adevarat sa creasca in sudul insulei. O serie de hoteluri uriase si blocuri de apartamente fusesera deja construite in anii 1970 pentru a gazdui numarul tot mai mare de turisti si muncitori, dar abia in anii 1980 orasul a inceput sa se extinda masiv.
Los Cristianos are doua plaje populare: Plaja principala (Playa de Los Cristianos) – plaja naturala adapostita de Port si Plaja Las Vistas – artificiala, situata in golful urmator. Exista, de asemenea, o plaja stancoasa, cu nisip negru, in zona “Rincón” din Los Cristianos, (intre promontul de langa Puerto Viejo si stancile din Montaña Guaza). In decembrie 2008, promenada Los Cristianos, care a fost construita initial in anii ‘70, a fost reabilitata.
Ca o consecinta a boom-ului turistic, agricultura a intrat intr-un declin terminal si ultima recolta de banane a fost recoltata la inceputul anilor 1990. O mica flota de pescuit inca opereaza in port, dar transportul comercial a fost aproape inlocuit cu croaziere de agrement pentru observarea delfinilor si a balenelor, dar si servicii de feribot catre insulele invecinate La Gomera, El Hierro si La Palma, pentru care zona portuara Los Cristianos se afla pe primul loc in Spania in ceea ce priveste traficul de pasageri. Orasul este conectat prin Autostrada TF1 la capitala insulei Santa Cruz de Tenerife si la Aeroportul Tenerife Sud si are propriul terminal de autobuz cu servicii regulate catre alte parti ale insulei.
Los Cristianos este o statiune turistica aglomerata, care atrage sute de mii de vizitatori in fiecare an, iar industriile legate de turism sunt principalul angajator. Aici se afla o multitudine de baruri si restaurante de diferite stiluri, de la baruri „tapas” la mancaruri locale si internationale de inalta calitate, de care am profitat din plin.