Oarecum din intamplare, am descoperit pe harta o localitate micuta, dar destul de aproape de noi, insa necunoscuta noua, si brusc am decis sa o vizitam.

Asadar, iata-ne pe noi pornind la drum intr-o duminica dimineata, spre acest orasel nou pentru noi, dar extrem vechi pentru restul lumii, cu o istorie inceputa inca de prin Neolitic.

Saffron Walden este un oraș medieval încântător, ce a primit acest nume inca de prin anii 1540, cand, datorita climei si solului extrem de favorabil, oamenii cultivau sofranul (saffron = sofran). Din pacate, pe la sfarsitul sec. al XVIII-lea, sofranul nu a mai avut cautare, iar acesta a fost inlocuit cu malt (peste 40 de tipuri) si orz.

Dupa invazia normanda, aici a fost construita o biserica de piatra (cca 1066), iar Castelul Walden dateaza de prin 1140. Tot aici poate fi descoperit si magnificul conac jacobian Audley End House & Gardens, dar si Biserica Sf. Maria, cea mai mare si printre cele mai frumoase biserici parohiale din Essex, ce dateaza de la sfarsitul sec. al XV-lea.

In timpul razboiului civil englez, Saffron Walden a fost in centrul Asociatiei de Est unde se afla si sediul Noului Model Army, iar aici Oliver Cromwell a efectuat o vizita de 19 zile in luna mai a anului 1647, cand a participat la dezbateri pentru a gasi o intelegere intre Parlament si armata.

In anul 1835, Societatea de Istorie Naturala Saffron Walden a infiintat tot aici un muzeu in care inca se afla ramasitele unui leu pe nume Wallace (1812-1838), care a inspirat poemul comic al lui Marriott Edgar “Leul si Albert”, dar si colti de mamut, cat si multe alte interesante exponate. De asemenea, Galeria de arta Fry din localitate expune lucrarile artistilor care au avut o asociere cu Saffron Walden sau nord-vestul Essex.

Cladirile vechi, magazinele chic, strazile in panta si toate celelalte puncte de atractie enumerate fac din Saffron Walden un spatiu intim, de poveste, unde simti cum te-ai intors in timp si fiecare piatra, cladire sau copac are ceva interesant de spus.

Saffron Walden – un  oras de poveste!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *