Panshanger Park este un teren de 1.000 de acri situat intre Welwyn Garden City si Hertford, dar mai ales este o oaza de verdeata si liniste foarte aproape de noi si de care am profitat in a 2-a zi de Paste.

Detinuta de familia Cowper (sf. sec. al XVII-lea pana la inc. sec. al XX-lea), Panshanger Estate a fost modelata in jurul Vaii Mimram. Casa imensa si 89 de acri de teren au fost vandute cu 17.750 de lire sterline in 1954, dar aceasta a fost apoi demolata. Totusi, Orangeria fiind in 1954 in mare parte integrala – a supravietuit, dar a intrat in paragina sub noii proprietari, deoarece parcul a fost folosit in principal pentru extractia pietrisului. Orangeria (construita la sf. anilor 1800) este cea mai mare structura de patrimoniu ramasa in parcul Panshanger. In sec. XVII-lea si pana in sec. al XIX-lea, Orangeria era o camera sau o cladire, ca o sera foarte mare sau un conservator,  pe terenul resedintelor la moda, unde portocalii si alti pomi fructiferi erau protejati in timpul iernii.

Revista Gradinarilor din 12 octombrie 1895 spunea despre aceasta Orangery ca avea o fantana in mijlocul compartimentului central (bazinul este inca acolo impreuna cu canalele pentru conductele de incalzire de la cazanele subterane). Conservatorul era plin de camelii, langa care au crescut bureti, ferigi arborescente, palmieri, plante Datura si Dracaena.

The Panshanger Great Oak este cel mai mare stejar din tara. Se estimeaza ca are între 450 și 500 de ani și se crede ca a fost plantat de regina Elisabeta I.

Parcul a fost deschis publicului in 2014 si cuprinde un parc, rezervatie naturala, un “chalk river” si o serie de lacuri, dar si multe habitate valoroase ale faunei salbatice.

Parcul Panshanger este alcatuit dintr-un mozaic de habitate, inclusiv paduri, zone umede, pajisti si stufarisuri, ceea ce il face un refugiu fantastic pentru multe animale salbatice. In lunile de primavara si vara, o multitudine de flori salbatice, fluturi, libelule si pasari dau viata parcului, iar toamna si iarna un numar mare de rate migreaza in parc dinspre nord pentru a petrece iarna pe lacuri, ceea ce inseamna ca Panshanger este un loc minunat de vizitat in orice perioada a anului.

Panshanger Park

2 thoughts on “Panshanger Park

 • April 23, 2023 at 19:02
  Permalink

  Multumiri @Love&Magic pentru minunatele locuri pe care avem ocazia sa le cunoastem datorita si impreuna cu voi!

  Reply
  • April 23, 2023 at 23:30
   Permalink

   Multumim! ❤️❤️❤️

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *